”Varför ska vi låta en del av vårt hjärta bara försvinna? Varför?”

Många unga tjejer är förtvivlade för att deras ridskola tvingas att flytta ifrån Ryttarstadion på Östermalm. Orsaken är att fastighetsägaren beslutat att höja hyran med drygt 30% vilket skulle tvinga ridskolan att höja avgiften mer än vad eleverna skulle ha råd att betala. Många har skrivit om detta: Östermalmsnytt, Häst magazinet, Svd och Hippson bl.a.

”Jag har äntligen hittat en plats där jag känner mig trygg och glad, där jag känner att jag trivs. Ska sån glädje bara försvinna och förvandlas till ett helvete?” Dessa meningar och rubriken skrev en tjej som rider hos Stockholms ridhus till mig i ett brev. Jag kan inte annat än att känna med henne, vilken oerhörd förtvivlan om ens stora intresse rycks undan ifrån en. Bara för att någon ser en chans att tjäna lite mer pengar.

Eftersom det är privat mark och en privat fastighetsägare är det inte möjligt att med politiska beslut påverka vilka som får hyra stallet eller inte eller vilka hyresnivåer som ska gälla. Däremot påminner detta om något oerhört viktigt, nämligen hur otroligt stor betydelse det har att staden faktiskt äger fastigheter.

Genom att vara en aktiv fastighetsägare kan vi bidra till att utveckla Stockholms idrotts-, kultur-, närings- och bildningsklimat. Hade Stockholms stad ägt fastigheterna och marken som ridskolan hyr hade vi kunnat bestämma att det är prioriterat att alla barn och unga som idag rider i ridskolan är viktigare än att tjäna några ytterligare kronor från en mer kommersiell hyresgäst.

Under den förra mandatperioden halverades kostnaderna för planerat underhåll av stadens fastigheter, per kvadratmeter. Som följd av de nedskärningarna är många av stadens fastigheter i dåligt skick. Det dåliga underhållet används nu som skäl för försäljning av stadens fastigheter. Det är en farlig utveckling! Istället borde majoriteten inse riskerna med att bara ha privata fastighetsägare, nämligen att verksamhet som riktar sig till barn och unga eller som har till syfte att främja folkhälsan, inte är tillräckligt lönsam.

Vi socialdemokrater ser stadens fastighetsinnehav som en resurs, en resurs vi kan använda för att skapa möjligheter för ett levande småföretagande, för ett rikt kulturliv och för stockholmarnas idrottande.

Ridsporten fyller en viktig funktion för framför allt tjejers fritidssysselsättning. Sats­ningar på sport som lockar tjejer är mer än angeläget. Därför är det än mer beklagansvärt att Ryttarstadion inte väljer att lägga hyrorna på en nivå som gör att ridskolan har råd att fortsätta hyra fastigheten. Jag kan bara hålla tummarna för att fastighetsägarna tänker om!

Ärendet har varit uppe hos idrottsnämnden som inte kunde göra annat än att konstatera att vi inte kan bestämma över andras mark, se protokollet här.

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “”Varför ska vi låta en del av vårt hjärta bara försvinna? Varför?”

  1. Ja, det är fruktansvärt tråkigt! Man är van sen liten att få höra ”taskiga kommentarer” om hästar och ridsport. Men när man får höra det från vuxna blir man faktiskt besviken!

    Kul att du engagerar dig i Östermalms ridskola!!

Kommentarer inaktiverade.