Låt alla ha råd att spela och stötta internationella tävlingar

I samband med att jag i lördags kickade igång 50-turnén träffade jag Mats Tibbelin från Stockholms badmintonförbund och Bo Bjunér från Kista Racket Center och pratade om badminton som sport och badminton i Stockholm. Ur mitt perspektiv finns det framförallt två saker som Stockholms politiker borde göra för att främja sporten i Stockholm.

För det första är det fantastiskt att det arrangeras stora internationella tävlingar i Stockholm. Det är också en förutsättning för att kunna kalla sig för evenemangsstad i världsklass vilket Stockholm aspirerar på att vara. För att detta ska vara möjligt måste ekonomin gå runt och då krävs kontroll på utgifterna samt att intäkterna är större än utgifterna. Ett sätt att öka intäkterna är självklart genom entréintäkter. Arrangörerna lyfte själva problemet med mediebevakningen i detta perspektiv, eftersom badminton inte bevakas i media i Sverige blir det väldigt svårt att sprida till stockholmarna att det pågår en stor internationell tävling. Här borde staden kunna göra mer, exempelvis skulle Stockholm visitor board kunna erbjuda hjälp med hur man sprider information om evenemang så att fler Stockholmare kan ta del av tävlingen!

Det andra politikerna i Stockholm borde göra är att se till att fler får möjlighet att spela badminton. Jag kan tänka mig att fler än jag naivt trodde att badminton är en billig sport eftersom man i princip bara behöver ett racket och en boll. Det är tyvärr inte en korrekt beskrivning eftersom bollarna som används i badminton är dyra och slits ganska snabbt. Dessutom behöver man, precis som i andra inomhusidrotter, ha tillgång till hall att spela i. Detta gör att det på de flesta ställen kostar minst 1000 kronor per termin att spela i en badmintonförening/klubb.

Jag fick höra en hjärtskärande historia just om en pojke som hängde i en badmintonhall i princip varje kväll efter att ha fått testa på spelet genom idrottslyftet (info om idrottslyftet finns här) men vars föräldrar till sist inte bedömde att de hade råd att låta honom börja spela i badmintonklubben.

Att få fler unga i rörelse är en oerhört stor utmaning i Stockholm idag och det är tydligt klassbundet vilka som rör på dig och inte. Därför är den andra viktiga punkten att vi måste göra mer för att stötta föreningar och klubbar ekonomiskt så att kostnaden för varje enskilt barn kan minska rejält!

Utvecklingspotential, två konkreta punkter:

  • Stöd arrangörer av stora evenemang i sin marknadsföring
  • Höj föreningsbidragen
Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

2 thoughts on “Låt alla ha råd att spela och stötta internationella tävlingar

  1. Jag fick höra en hjärtskärande historia just om en pojke som hängde i en badmintonhall……?

    Då kan du väl betala hans utgifter eller nån i den klubben som han ville vara med i.

  2. Du har rätt i att om det bara gällde en enda kille så skulle jag utan problem ha kunnat betala hans avgift, men det är ju betydligt fler vars föräldrar inte har råd att priortiera föreningsavgifter, därför vill vi ha generella stöd som gör att alla har råd att idrotta och motionera!

Kommentarer inaktiverade.