Tusentals lägenheter säljs idag i Stockholm!

Idag sker ett stort svek mot Stockholmarna. Helt över huvudet på de människor som bor där säljer Familjebostäder idag 1382 lägenheter i 22 fastigheter i Blackeberg, Bromma och Hässelby.

Joakim Larsson (M) som är den som kallat till presskonferens för att berätta om den gigantiska privatiseringen av allmännyttan talar mycket och ofta om medborgardialog. Nu har han återigen visat att detta för honom endast är tomma ord. När Familjebostäder beslutar att sälja 1382 bostäder så gör de det helt utan dialog eller debatt. Tvärtom så har de tre bolagen satt sekretess på försäljningsärendena och på så vis satt munkavle på oss förtroendevalda. När staden nu gör sig av med tusentals bostäder så har det skett helt utan politisk debatt, utan medborgardialog och framförallt utan att de människor vars bostad nu säljs har fått veta något eller haft något att säga till om.

Själva försäljningen är direkt korkad. Familjebostäder är ett bolag med stort kapital som inte behöver sälja bostäder för att kunna bygga nytt. Anledningen till att bolaget inte bygger fler bostäder är att vi inte får mark att bygga på av Stockholms Exploateringsnämnd. I Exploateringsnämnden är det  Joakim Larsson (M) som är ordförande. Så det är från moderaternas sida rent hyckleri att påstå att försäljningen av allmännyttan sker för att kunna investera i nybyggnation. På samma möte presenterades planen för nybyggnation under 2012-2016: 295 nya lägenheter planeras. Alltså blir det en ren förlust på drygt 1000 lägenheter!

Jag oroar mig för utvecklingen av allmännyttan. Det verkar som att den borgerliga majoriteten har som mål att sälja så pass mycket av allmännyttan samtidigt som man försöker införa marknadshyror så att vi till sist har ett system med Social housing likt många andra Europeiska storstäder. Vi vill istället att allmännyttan ska utveckla boendeformen hyresrätt, stärka hyresgästernas inflytande och möjliggöra för unga och inflyttade att etablera sig som Stockholmare. Och att man inte ska sälja Stockholmares bostäder i hemlighet över huvudet på de boende!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

3 thoughts on “Tusentals lägenheter säljs idag i Stockholm!

Kommentarer inaktiverade.