Simma och kombinationsträna – aktivitet 13 & 14

Skillnader i återstående livslängd mellan dem med låg och hög utbildning ökar i Sverige idag (se Statens folkhälsoinstitut). I Stockholms län är det drygt 20 % av befolkningen i åldrarna 18–64 år som aldrig motionerar. Andelen som rapporterar motion två gånger eller mer i veckan är högre bland personer med universitetsutbildning jämfört med de som har grundskoleutbildning. Barn i familjer med en hög socioekonomisk status är mer fysiskt aktiva i vardagen och tränar mer än barn i lägre socioekonomiska grupper. (källa Folkhälsoguiden)

I det segregerade Stockholm innebär detta exempelvis att i Rinkeby så är det 39,1% av kvinnor i åldern 18-84 som är helt stillasittande, samma siffra för männen på Kungsholmen är 5,7%. Av detta kan man dra många olika slutsatser. Jag drar slutsatsen att motionen måste vara väldigt lättillgänglig och t.o.m. uppsökande i många av Stockholms ytterstadsdelar. Stadens egen verksamhet fyller idag en betydande funktion för att just stimulera Stockholmare till rörelse och motion.

I torsdags morse var vi och simmade på Husbybadet. Personalen var otroligt hjälpsam och visade oss tillrätta och svarade på alla möjliga frågor vi hade. Jag är övertygad om att den formen av mottagande är avgörande om en ovan motionär ska börja nyttja en anläggning! Parallellt med att vi simmade våra längder kom flera omgångar med barn in som övade simning och livräddning. Simläraren hjälpte barn efter barn att våga hoppa ner från pallen, tålmodig och modingivande.

Igår testade vi core och spinning som lunchträning i Vällingby sim- och idrottshall. Även där fick vi ett fantastiskt positivt bemötande och det var tydligt i salen att många av motionärerna inte var helt vana att röra på sig.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Om skillnaderna i hälsa inte ska fortsätta öka i Stockholm så måste klassklyftorna också sluta öka. Samtidigt måste staden ta ett ännu större ansvar för att ge alla människor, oavsett bakgrund, möjlighet till ett fysiskt aktivt liv. Att behålla verksamheterna i våra hallar i ytterstaden, som exempelvis Husbybadet och Vällingby sim- och idrottshall, är en bra början!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “Simma och kombinationsträna – aktivitet 13 & 14

Kommentarer inaktiverade.