”Vi har räddat fler” – 17:e aktiviteten hos Tensta BK

Igår var vi i Blå huset hos Tensta boxningsklubb. De har haft en tuff period med två bränder de senaste tre åren. Den senaste var i augusti och det är inte förrän nu (för två månader sedan) som klubben kunnat återvända till sin träningslokal eftersom den varit både rök- och vattenskadad. Klubbens tränare Tonton Semakala (en av Sveriges fyra VM-medaljörer genom tiderna) kämpar dock på, allt för att ge barn och ungdomar en chans att träna och hitta bra vägar i livet. Tonton berättar att det finns de grabbar som det gått dåligt för trots boxningen, men att det är så många fler som det har gått bra för. Boxningen erbjuder ett socialt sammanhang för många ungdomar som annars hade riskerat att hamna snett i livet.

För den som aldrig testat boxning kanske man kan få intrycket av att det är enkelt och räcker att vara bra på att slåss. Till dem kan jag säga, ni har fel! Boxning handlar precis som många andra sporter otroligt mycket om teknik och fotarbetet är nästan omöjligt att få till för en nybörjare som jag. Stort tack till Amin som försökte lära mig!

Det som jag upplever som mest fantastiskt med boxningen är att man, eller ens föräldrar, inte måste ha en hög inkomst för att kunna delta. Boxningen utvecklades som en arbetarklass sport och än idag är det bland det billigaste man kan göra. Ett medlemskap i Tensta BK för en ungdom kostar under 500 kronor per termin och då får alla låna utrustning på plats!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Utvecklingspotential:

  • Tillåt inte att verksamheten straffas för att den finns i ett område med sociala spänningar – den kanske behövs ännu mer där!
  • Se till att alla barn, oavsett föräldrarnas inkomst, kan idrotta!
Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

2 thoughts on “”Vi har räddat fler” – 17:e aktiviteten hos Tensta BK

  1. Jag tror inte alls detta är bra. Varför skall just invandrarungdomar syssla med boxning? Det måste väl finns bra mycket bättre aktiviteter än att läsa sig slå ned andra. Vi har också sett hur detta sen kan användas på stan.

  2. Det rimliga vore att alla barn och ungdomar kan hålla på med vilken sport de vill, men verkligheten ser inte ut så idag. Många idrotter är idag för dyra för många och så länge det är så tycker jag att det är helt fantastiskt att det finns idrotter som ser till att hålla kostnaden för deltagarna nere!

Kommentarer inaktiverade.