En nationell förortssatsning

Igår skrev min kloka partikamrat Mia Päärni som är gruppledare för (S) i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd på Brännpunkt om behovet av en nationell förortssatsning. Päärni presenterar flera konkreta punkter som skulle kunna ingå i en nationell satsning.

Jag är helt övertygad om att hon har rätt! Delar av Sverige slits isär och som jag skrivit om tidigare så förvärrar borgerlig politik denna utvecklingen. Detta gör att välvilliga projekt, som exempelvis Järvalyftet, blir plåster på de sår som bara blir större och större istället för att fungera läkande.

Det kommer inte att räcka med att ha olika förortsprojekt om vi ska vända den utveckling som är idag, utan precis som Päärni skriver krävs strukturella åtgärder som ger framförallt barn och unga som växer upp i vissa förorter i våra städer helt andra möjligheter. Det kräver tidiga investeringar. Vilket vi vet lönar sig i längden.

Nationalekonomen Ingvar Nilsson är expert på sociala investeringar och kan enkelt visa att rätt investeringar tidigt, förutom besparat personligt lidande, innebär stora kostnadsbesparingar för samhället:

Jag hoppas att parimedlemmar och partistyrelsen tar till sig Mia Päärnis uppmaning och att vi på kongressen 2013 beslutar att ta fram ett program för en nationell satsning på våra förorter som utgår från hur vi minskar klyftorna i samhället och ger alla människor möjligheten att styra över sitt eget liv och delta i samhällsutvecklingen!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “En nationell förortssatsning

Kommentarer inaktiverade.