Oslo – En borgerlig Faitrade-by

Oslo och Stockholm har ju ett och annat gemensamt. Jag talar i det här fallet inte om likheterna i språk och klimat, eller om närheten till både vatten och grönska. Jag talar om det beklagliga faktum att det är två fantastiska huvudstäder som styrs av borgerliga majoriteter.

Det är skäl nog att lyfta det faktum att de borgerliga styrande i Oslo tagit steget att bli Fairtrade-by (som det heter på norska), ett steg vi fortfarande väntar på att de borgerliga här i Stockholm ska ta.

Arbetet med Faitrade innefattar på kommunnivå ganska mycket. Det handlar om de egna upphandlingarna, om frukten till kommunhusen, om samarbeten med näringsliv och festivaler. Det handlar också, ibland om lite gammal hederlig aktions-verksamhet. Två ganska trevliga sådana initiativ som Oslo tog i höstas i samband med Faitrade-veckorna var dels den lilla hemsida där alla kunde delge sina högst personliga Faitrade-tankar, dels den bananutmaning som gick ut till alla Oslo-bor och som handlade om att konsumera Norges mest populära frukt, bananen, socialt rättvist och hållbart.

Sverige är ett av de länder i hela världen där vi äter mest importerad banan per person. Det gör antagligen att Stockholm är en av de huvudstäder där vi äter allra mest bananer i hela världen, så det spelar roll vilka bananer vi äter. Bilden nedan är från Stockholms kommunfullmäktige. En lite påminnelse om jobbet vi borde göra.

Skriv under namninsamlingen för att göra Stockholm till en Fairtrade City här!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad