Vasalunds IF vill ge barn & unga en meningsfull fritid – stötta det!

Igår besökte vi Vasalund IF och deras sommarverksamhet i Tensta, Rinkeby och Husby/Kista. Totalt såg vi ca 200 ungdomar som spelade fotboll, stöttade av ca 10 ledare. Det var alltså under den timmen vi var på plats. Sommarfotbollen är uppdelad i ålderskategorier så under en hel dag tar ledarna emot ca 400-500 barn och ungdomar som lirar fotboll.

Både Tensta och Rinkeby har stora sociala problem och senast under Kristi himmelsfärd var det någon form av upplopp i området som slutade med att skolor och idrottshallen i Tensta vandaliserades. Jag har tidigare skrivit om att dessa problem inte kan lösas genom enstaka projekt utan det behövs en politik för ökad jämlikhet och en nationell satsning på våra förortsområden.

Redan idag finns det dock oerhört många engagerade personer som försöker skapa bättre förutsättningar för de barn och ungdomar som växer upp t.ex. runt Järvafältet. Ledarna för Vasalunds IF är några av dem. Genom att ha aktiviteter i området varje dag under hela sommaren vill de ge områdets barn och unga en meningsfull sysselsättning även under den tiden som skolorna är stängda. Det är för mig en gåta varför inte staden och den borgerliga majoriteten vill ge dem bättre förutsättningar att göra detta. Med små medel hade deras sommarverksamhet kunnat utvecklas till att bli heldagsaktiviteter för alla som är med, istället för att vara ett par timmar varje dag. Ur mitt perspektiv borde verksamhet som skapar en aktiv fritid för barn och unga vara otroligt högt prioriterat, speciellt i områden som lätt blir oroliga när skolorna stänger.

 

 

Kanske kan Joakim Larsson (M) ta lite av sina Järvalyftspengar och stötta sommarverksamheten? Istället för att fortsätta miljonrullningen.

För att idrottsverksamheten runt Järvafältet ska kunna fungera måste föreningarna ha tillgång till idrottsytor. Till skillnad från i innerstaden så är det inte brist på mark, men upprustningstakten är för långsam! Skulle staden bara lägga konstgräs på de grusplaner som redan idag finns men står tomma så skulle fotbollslagen i området kunna utöka sin verksamhet något enormt, vilket är en förutsättning för att de ska kunna ta emot fler barn och unga. På samma sätt måste det vara självklart att föreningslivet får tillgång till skolornas idrottshallar efter skoltid. Idag är det väldigt godtyckligt vilka skolor lagen får tillgång till, vilket inte är rimligt. Här krävs en större tydlighet gentemot rektorerna: Stadens skolor ska välkomna idrottslivet och föreningslivet, inte försvåra för det!

Ex

Exempel på grusplaner som finns där man snabbt skulle kunna lägga konstgräs (två i Hjulsta och en i Akalla).

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad