”Kroppen är inte ett objekt som ska bedömas utan en funktion”

Idag skriver Ann Heberlein i Sydsvenskans Kultur & Nöje om vilket minne hon bär med sig från OS 2012. Hon skriver att det minne hon kommer bära med sig är den OS-medalj som aldrig blev, nämligen Rolf-Göran Bengtssons i hoppningen.

Heberlein skriver bland annat: ”Ridning är Sveriges andra största idrott bland tjejer mellan 13 och 20 år. Det är bara fotbollen som är större. … Projektet Ridskolan i samhället, ett initiativ med stöd från Jordbruksverket, kräver att ridsporten ska få samma kommunala stöd till utveckling, nybyggnation och drift av anläggningar som andra större idrotter. Föga förvånande visar deras kartläggning att kommunerna gynnar ”större pojkidrotter”. Det byggs idrottsplatser och hockeyrinkar men inte ridskolor. Det borde vara självklart att samhället ger samma stöd till pojkars och flickors idrottande.”

Just detta, hur kommunen ser på finansieringen av ridningen och i synnerhet ridanläggningarna, är just nu en het fråga i Stockholm. Som jag skrivit om tidigare vill Moderaterna och Centerparitet i staden kraftigt höja hyrorna för stadens ridskolor. Något som vi tillsammans med Miljöpartiet och Folkpartiet lyckades stoppa. Jag misstänker dock att denna fråga kommer att komma tillbaka och det är oerhört viktigt att fortsätta att driva frågan om att ridningen ska vara tillgänglig för alla unga Stockholmare, inte bara de med rika föräldrar.

Ridtjejer är överrepresenterade bland kvinnliga näringslivstoppar och det är faktiskt föga förvånande, för som Heberlein skriver: ”I stallet får också flickor vara skitiga. Kroppen är inte ett objekt som ska bedömas utan en funktion. Med den styr du ett halvt ton häst, och kan man styra ett halvt ton häst klarar man rätt mycket annat också.” Att sitta på en häst som har en enorm kraft och lära sig att styra djurets rörelser, det är ett otroligt effektivt sätt att lära sig att ta kommandot och agera beslutsamt och självsäkert.

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad