Fotboll i en annan del av Sthlm – 35:e aktiviteten

Hösten har kommit till stan, plötsligt är det iskallt att vara ute utan jacka. På Ärvinge BP är det dock full fart och kroppstemperaturen stiger snabbt under övningarna. 50-turnéns 35:e aktivitet var fotbollsträning med ett gäng energiska tjejer i Kista SC. I träningspausen passade tjejerna på att ställa frågor kring idrottspolitiken i Stockholm:

”Hur kommer det sig att vi måste betala för att spela fotboll under vintern när t.ex. basketen inte behöver betala?”

”Varför släcker ni lamporna på planen när det inte är något lag som tränar så att vi inte kan spela med våra kompisar på kvällen?”

Bra frågor som jag saknar några bra svar på. I idrottsnämnden pratas det mycket om vikten av spontanidrott i en stad med växande hälsoklyftor. En enkel åtgärd vore ju att se till att de fotbollsplaner som redan finns är upplysta även efter att föreningarna lämnat planen.

Riksidrottsförbundet släppte för ett par veckor sedan en rapport som visar att fler och fler föräldrar inte har råd att låta sina barn idrotta. Detta har också lett till att de barn som idrottar ofta bara har en sport, exempelvis fotboll. Idag är det därför orimligt att räkna med att barn ska spela fotboll under utesäsong och sedan växla till en annan idrott vintertid. Idag är systemet i Stockholm byggt så att barn och unga har 0-taxa endast under säsong, så om exempelvis Kista SC vill låta sina tjejer fortsätta träna även under vinterhalvåret måste de betala för träningstid, vilket leder till att det blir dyrare för tjejerna om föreningen inte hittar finansiering på något annat sätt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Utvecklingspotential:

 • Utöka tiden med belysning på befintliga fotbollsplaner för att underlätta spontanidrottande
 • Se över möjligheten att låta 0-taxan gälla alla ungdomslag även utanför traditionell säsong
Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

3 thoughts on “Fotboll i en annan del av Sthlm – 35:e aktiviteten

 1. Varför ska fotbollen ta inomhustider av andra idrotter då de är en utomhusidrott? Det är lika logiskt som att formel-1 bilar ska få inomhustider också.
  Och att belysa fotbollsplaner som ofta är tomma kvällstid kostar massor med pengar!

  1. Detta blir problemet med den enorma hallbristen som är i Stockholm, idrotter ställs mot varandra. Vi vill istället se att vi bygger fler idrottshallar så att både fotbollen för de yngsta och inomhusidrotterna får plats. Många barn har fotboll som enda idrott och då är det önskvärt att de kan utöva sin idrott året runt.

 2. Det är önskvärt att alla idrotter får vara åretruntidrotter men i dag tillåts endast fotboll vara det.
  Hur – idrottshallar stängs sommartid och då får inte inomhusidrotter träna på ca tre månader. Eller så får tider bokas men utan nolltaxan som gäller under resten av året och då blir det för dyrt. Sedan tar fotbollen träningstider mellan höstlov och sportlov och där försvinner ytterligare ca tre månader för ett flertal idrotter
  Fotboll får träna ca nio månader utomhus och tre månader inomhus = tolv månader, inomhusidrotter får träna ca sex månader.
  Självklart vore det underbart om alla fick träna tolv månader!
  Eller att inomhusidrotter fick använda inomhushallar själva nio månader då fotboll får använda fotbollsplaner själva i nio månader..

  Tvivlar inte på er goda vilja! Men vi vill alla få möjlighet att träna med alla barn som söker sig till idrotten.

Kommentarer inaktiverade.