Alla barn i alla skolor i Stockholm ska få lära sig simma!

Den 16 augusti skrev jag tillsammans med Anders Österberg på Brännpunkt om att allt för många barn i Stockholm inte kan simma och att den borgerliga majoriteten i Stockholm inte tar ansvar för detta:

25 procent av alla barn i Stockholmsregionen kan inte simma, enligt Trygg Hansas undersökning. Siffror från idrottsförvaltningen i Stockholm visar att 39 procent av eleverna i Västertorp och Tensta kan simma efter avslutad simundervisning och 86 procent på Östermalm. Det är långt ifrån tillräckligt. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn, efter trafikolyckor. Alla barn måste få lära sig att simma.

Idag intervjuas jag i ABC om Socialdemokraternas förslag för att se till att ALLA elever i Stockholm får lära sig simma. I vår budget som presenteras i nästa vecka genomför vi:

– En riktad satsning på 6 miljoner till simundervisning för alla elever som ännu ej har lärt sig simma

– En satsning på 15 miljoner för att sänka kostnaderna för skolorna i Stockholm att hyra halltider och simundervisning

I ett läge då 25 % av barnen i Stockholmsregionen inte kan simma har moderaterna valt att höja kostnaden för simundervisningen. Simkunnighet ingår i läroplanen, ändå är det många elever som inte lär sig simma i skolan. Att inte kunna simma leder inte bara till att man blir underkänd i ämnet idrott, det är en livsviktig fråga som handlar om att vara trygg i vattnet. Vi vill göra det enklare och billigare för skolorna i Stockholm att se till att alla elever lär sig simma och därför genomför vi den här simkunnighetssatsningen.

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

4 thoughts on “Alla barn i alla skolor i Stockholm ska få lära sig simma!

    1. Det stämmer inte. Även om man tar hänsyn till att det finns tjejer som av olika skäl inte får vara med i undervisningen så räcker det inte som förklaring. 14 % av 6:orna på Östermalm kan inte simma & nästan 40 % i Tensta. Det är en väldigt liten andel av dem som inte tillåts vara med på simundervisningen.

  1. […] På ABC imorse presenterade Emilia Bjuggren vårt förslag för att alla barn ska få lära sig simma. Idag är simkunnigheten anmärkningsvärt låg, trots att läroplanen är tydlig med att alla barn i årskurs 6 ska kunna simma 200 meter. 25 % av Stockholms elever kan inte simma. Vi socialdemokrater vill nu sänka avgifterna för skolorna och göra en extra insats för elever som inte kan simma. Sex miljoner ska gå till riktade insatser till elever som inte kan simma och ytterligare 15 miljoner ska gå till att sänka avgiften för skolornas simundervisning och halltider.  (Läs mer på Emilias blogg) […]

Kommentarer inaktiverade.