Cirkus och dans i Tensta – 42:a aktiviteten

Järvalyftets idrott ordnar aktiviteter i områdena runt Järvafältet för att ge fysiskt inaktiva möjlighet att röra på sig. Varje fredag ordnas cirkus för barn i olika åldersgrupper i Tensta. Under 42:a aktiviteten i 50-turnén besökte vi ett cirkuspass för 7 åringar.

Det hela började med uppvärmning och följdes av olika rörelseövningar och akrobatik. Det är fascinerande hur rörliga och orädda barn är! Timmen avslutades med att barnen fick öva på olika cirkuskonster i olika stationer.

Sällan har jag sett en sådan glädje och energi som hos ledaren och det smittade av sig direkt på barnen. Vikten av rätt person på rätt plats har sällan blivit så tydlig, alla barn gjorde precis som ledaren sa utan att hon behövde höja rösten en enda gång, tvärt om använde hon knappt några ord alls utan alla följde hennes rörelser med stora leenden.

Förutom vikten av att få möjligheten till fysisk aktivitet så visar forskningen att motorisk övning också gör det lättare för barn att lära sig teoretiska ämnen. Cirkus är precis som gymnastik ett roligt sätt för barn att öva upp sin motorik.

Vårt besök avslutades med att ett gäng tjejer visade upp en koreograferad dans de lärt sig. Deras glädje och stolthet smittade verkligen av sig, jag bar med mig den energin resten av dagen!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Utvecklingspotential:

  • Säkra Järvalyftets idrott genom att göra det mera långsiktigt
  • Avsett resurser att ha idrottsledare på heltid så att fler får möjlighet att delta i verksamheten
Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad