Konstruktiva idéer hos Polisen basket – 44:e aktiviteten

Igårkväll var vi på besök hos flickor 98 i Polisen basket. Efter en snabblektion med två av spelarna lyckades jag faktiskt sätta flera bollar i korgen!

En utmaning för samhället är att se till att barn och unga inte slutar motionera när de kommer upp i tonåren. Ett genomsnittligt idrottande barn är aktiv i 10 år och slutar sedan. I Polisen basket har man tagit den här utmaningen på allvar och låter nya spelare komma in i lagen, även de som är födda t.ex. 00 eller 98 (det var dem vi träffade). Jag tycker att Polisens inställning är föredömlig och hoppas att många lagledare och tränare ska inspireras av deras attityd och arbetssätt för att ge fler chansen att ta steget in i idrotten!

Vi hade också konstruktiva samtal kring hallbristen i Stockholm. Vi har i Stockholm ett akut behov av nya idrottshallar, många föreningar klarar idag inte av att bedriva sin verksamhet fullt ut. Samtidigt är vi en växande stad och även om vi hade haft en majoritet i staden med högre ambitioner för idrotten skulle det vara omöjligt att helt bygga bort hallbristen. Därför behövs både större satsningar på nya idrottshallar och samtidigt måste de befintliga hallarna utnyttjas på bästa sätt.

En idé är att bättre utnyttja de små hallarna. Med anpassade övningar skulle alla idrotter kunna ha några träningar i små hallar. En annan idé är att ha överlappande tider i stora hallar så att varje lag tränar 30 minuter på halvplan, 30 minuter på helplan och sedan avslutar 30 minuter på halvplan. Detta bygger dock på en verkligt fungerande dialog mellan lagen och de olika föreningarna.

Polisen basket har också en form av öppen verksamhet för lagets alla ungdomar på fredagkvällarna så att de kan hänga i idrottshallen och spela basket istället för att hänga på stan. Detta är något som finns på allt fler håll med olika idrotter i Stockholm och som jag hoppas ska sprida sig ännu mer! När barn och unga har aktiviteter minskar det oroligheterna i områdena. En insats som förmodligen skulle ge samma positiva effekter i närområdena är att se till att alla stadens idrottsföreningar har möjlighet att bedriva träning och verksamhet även sommartid, men det kräver att de kan göra det utan att det blir en enorm kostnad för laget. Idag är det dyrt för inomhusidrotter att hyra hallar sommartid, kanske kan vi ändra på det?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Utvecklingspotential:

  • Lär av Polisen basket, låt barn börja idrotta även en bit upp i åldrarna
  • Utmana lagidrottsförbunden att ta fram övningar för små hallar
  • Öppna upp skolidrottshallarna under helgerna
  • Utred möjligheten att låta 0-taxan gälla i idrottshallarna även under sommarmånaderna
Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “Konstruktiva idéer hos Polisen basket – 44:e aktiviteten

Kommentarer inaktiverade.