Annorlunda & häftigt, men svårt att ta i när man slår mot en annan människa, även med skydd – 46:e aktiviteten

50-turnéns 46:e aktivitet blev ett pass Kendo i lärarhögskolans tidigare gymnastikhall tillsammans med FSKA. Det var en väldigt annorlunda upplevelse att slå mot en annan människa, men efteråt var vi både svettiga, glada och häpna!

”Kendo är japansk fäktning, en svärdskonst med mycket gamla anor, men tränas numer även som en modern idrott. Ursprunget är samurajernas gamla stridskonst med det japanska svärdet som i kendo blivit utbytt mot ett bambusvärd.”

Kendo är väldigt tekniskt så vår instruktör berättade att därför börjar de alltid första terminen utan rustning så att nybörjarna får in känslan och förflyttningen. Eftersom man har rustning så slår man varandra med full kraft med svärden, vilket var extremt ovant. Det tog ett tag innan vi vågade ta i, men bara man släpper lite på hämningarna förstår man varför folk blir bitna! Det faktum att man skriker samtidigt som man fäktas, är väldigt befriande.

Personligen hade jag aldrig hört talas om kendo innan jag fick ett tips att testa det i 50-turnén så jag var självklart nyfiken på hur klubben arbetar för att värva nya medlemmar. Svaret var att de största ökningarna av nybörjare kommer när det släppts någon film som visar upp kampsporten. Eftersom det är en relativt liten sport är det svårt för kendon att finnas närvarande i skolan genom exempelvis idrottslyftet, så man får helt enkelt hoppas att personer som skulle uppskatta en idrott som framförallt handlar om teknik och samtidigt ger förmåga till intuitivt handlande, lugn i stressade situationer och harmoni hittar rätt ändå. Vi hoppas att fler upptäcker denna annorlunda och roliga idrott!

Utvecklingspotential:

  • Att göra kendo och andra mindre idrotter mer känd bland allmänheten exempelvis genom inslag i skolan
  • Fler idrottshallar med trägolv i Stockholm
Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad