Mitt i prick i Brännkyrkahallen – aktivitet 48

50-turnén börjar efter snart ett år att närma sig sitt slut, efter att vi varit i Brännkyrkahallen och testat skytte återstår nu bara två aktiviteter!

Vi besökte Södermalms och Liljeholmens skytteförening när de arrangerade tävling med luftgevär för skyttar från hela Stockholmsområdet. Skytte handlar framförallt om fokusering och koncentration så när tävling pågick stod vi utanför rummet med banan, därför har vi bara fotat tillfället när vi själva testade. På plats träffade vi Elinor och Tobias från Stockholms Skyttesportförbunds Ungdomssektion som berättade allt om sporten och visade oss hur man laddar, siktar och skjuter.

Idag är skytte en minskande sport i Stockholmsområdet, kanske hänger det ihop med att det inte finns så väldigt många platser att skjuta på, framförallt inte  i Stockholms kommun. Samtidigt är Sverige ett av världens vapentätaste länder med två miljoner registrerade skjutvapen, många av dessa är dock jaktvapen. En utmaning är att det är svårt att skylta med var det finns skjutbanor eftersom det i vissa fall förvaras vapen i anslutning till dem. Apropå stöldrisker men även ansvarstagandet bland personer som lär sig att hantera vapen var jag självklart nyfiken på hur skytteföreningarna arbetar med säkerhet och ansvarstagande och enligt Ungsomssektionen är säkerhetstänket något som finns med i sporten från allra första tillfället.

Tyckte faktiskt inte att det var lika svårt som det ser ut att skjuta, men väldigt roligt! Förstår ju också att det blir en annan utmaning att skjuta hela serier under begränsad tid eftersom man måste hålla fokus och koncentration på topp.

 

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad