Statlig utredning vill öka segregationen och tvinga vissa människor bort från Stockholm?

Hyresbostadsutredningen som släpptes igår förespråkar mer av marknadshyror och minskat inflytande från Hyresgästföreningen.

Till Dagens Arena säger Per Svanberg från hyresgästföreningen: Effekten blir kraftigare segregation, ”social housing” (särskilda bostadsbolag och områden för till exempel låginkomsttagare) och en gigantisk förmögenhetsöverföring från hyresgästerna till fastighetsägarna. Vi kommer att få områden som är väldigt tufft segregerade och ett samhälle som inte håller ihop.

När man läser utredningen kan man få intrycket av att det är bruksvärdessystemet (hyressättningen baserat på bostadens standard) som är anledningen till att vi har enorm brist på hyresrätter i Stockholm. Men sanningen är ju att det är för att Stockholmsmoderaterna & co. har sålt ut enorma mängder av vår allmännytta. Bara under den senaste mandatperioden (2007-2012) har 20 611 allmännyttiga lägenheter sålts! Samtidigt som man inte bygger nytt (1091 lgh färdigställdes 2011 och 1636 såldes).

Flera forskare, såsom McCrone, Stephens och Kemeny, har pekat på sambanden mellan en stark allmännytta i alla stadens stadsdelar och en mindre skarp segregation. Vi vet alltså att en stark allmännytta kan vara en viktig nyckel för att komma tillrätta med ett av de stora problemen i vår stad, segregationen. Ändå väljer stockholmsmoderaterna att snabbt låta allmännyttan försvinna. Faktum är att ifall de fortsätter att sälja ut i samma takt som de har gjort sedan 2007 kommer Stockholms allmännytta om 10 år vara mindre än 12 000 lägenheter. Det är en utveckling som bland annat kommer att öka segregationen i en av Europas mest segregerade storstäder.

Om man parallellt med utförsäljningen av stockholmarnas hyresrätter inför marknadshyror så kommer endast personer med väldigt höga inkomster ha råd att efterfråga de få hyresrätter som kommer att finnas kvar. Vilket såklart kommer förvärra segregationen ytterligare. Risken är att människor med lägre inkomster helt enkelt kommer att tvingas bort från Stockholms kommun helt och hållet eftersom man inte kommer ha råd att efterfråga en bostad här.

Jag vill ha ett Stockholm som lever och utvecklas och där människor från olika bakgrunder möts. Att bo i Stockholm ska inte vara en lyx som endast rika kan unna sig. Vi vill bygga fler bostäder i Stockholm, fler mindre bostäder som unga kan efterfråga och bostäder med lägre hyror som fler kan efterfråga.

Är den moderatledda regeringen genuint oroad över att det byggs för få hyresrätter borde de se till att neutralisera skattesystemet så att det inte är högre skatter för hyreshus än bostadsrättshus, vilket är fallet idag. Min personliga åsikt är att Hyresgästföreningens förlag om skattereform för hyresrätten är betydligt mer läsvärd än regeringens utredning!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “Statlig utredning vill öka segregationen och tvinga vissa människor bort från Stockholm?

 1. Hur du än vrider och vänder på argumenten måste förvaltningen
  av hyresfastigheter tillåtas ge högre vinst. Låsningen på bostads-
  marknaden har nu varat i decennier. Enda vägen för (s) är att
  förbilliga byggandet så att marknaden kan fungera på rimliga
  hyresnivåer. (s)-fiaskot i byggbranschen kulminerade 1991 då
  Lönnqvist föreslog att vi skulle låna till räntorna (för att få ned
  hyresnivån skulle alltså lånen tillåtas öka).

Kommentarer inaktiverade.