Bästa fyran – ett fantastiskt sätt att uppmuntra simning

I förra veckan avgjordes årets omgång av Bästa Fyran i Stockholm i Eriksdalsbadet. Alla fjärdeklassare kan ställa upp med ett lag (4 tjejer och 4 killar per lag) och de lag som lyckas bäst kvalificerar sig till finaler runt om i landet.  I Stockholm deltog 93 lag i finalen.

IMG_1356

Bästa fyran arrangeras av Svenska simförbundet i samarbete med Kellogs. Syftet är att fler barn ska upptäcka hur roligt det är att simma men också att uppmärksamma hur livsviktigt det är! I Sverige har alla barn rätt att lära sig simma, simkunnighet är också ett krav för att få betyg i ämnet idrott och hälsa i den svenska skolan.

IMG_1363

Tyvärr lär sig inte alla barn i Sverige att simma idag. En undersökning förra sommaren visade att 25 % av barnen i Stockholmsregionen inte kan simma. Värst är det i områden med låg socioekonomisk status. En av anledningarna kan vara att det helt enkelt är för dyrt med simskola. Därför borde kraven på skolorna att ge alla elever simundervisning till dess att de klarar målen öka. Den höjning av kostnaden för skolsim som den moderatledda majoriteten införde i Stockholm förra året borde avskaffas!

IMG_1351

I Göteborg har flera förskolor erbjudit barnen undervisning i vattenvana och simskola, något föräldrar och pedagoger varit mycket nöjda med. Vi skulle också vilja pröva att införa vattenvana i förskolan på prov i några stadsdelar i Stockholm. Vi vill göra Stockholm till en vattensäker kommun och se till att alla Stockholms 4:e klassare kan ställa upp i bästa fyran.

Ett stort grattis också till British International som vann Bästa Fyran i Stockholm 2013!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “Bästa fyran – ett fantastiskt sätt att uppmuntra simning

Kommentarer inaktiverade.