Ge föreningsidrotten rättvisa förutsättningar

Igår hade rapport ett reportage om hur föreningsidrotten minskar som gör mig mycket orolig. 

Mängder av barn och ungdomar får förutsättningar att genom idrott och motion leva ett hälsosammare liv. Föreningsidrotten ger också ett socialt sammanhang och fostran. För vissa barn kan det vara den viktigaste faktorn till att man inte hamnar snett i livet. Dessa delar kan barn och ungdomar få även genom privata företag. Men föreningsidrotten ger så mycket mer. Föreningsidrotten är Sveriges största folkrörelse. Genom att årligen fostra många, många människor i föreningsdemokrati och värdegrundsarbete stärker föreningsidrotten Sveriges demokrati.

Privata alternativ bygger också på att föräldrarna har råd att betala för barnens deltagande. I Almedalen deltog jag i ett seminarium om tidiga elitsatsningar på barn. Alla i panelen var inte ense med mig om att tidiga elitsatsningar inte är bra, men alla var ense om att när så många som möjligt får vara med, då är det också störst chans att hitta dem som blir världsstjärnor. Föreningsidrotten i Sverige har möjliggjort just detta. När alla barn har kunnat vara med, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok, har ett litet land som Sverige kunnat vinna många VM och OS medaljer.

Idag går utvecklingen åt motsatt håll. När stödet till föreningsidrotten urholkas har allt fler föräldrar inte råd att låta sina barn idrotta. Samtidigt riskerar idrottsföreningarnas möjligheter till alternativ finansiering att ytterligare begränsas om EUs direktiv som gör dem momspliktiga går igenom. 

Det är inte rimligt att behandla och beskatta idrottsföreningar på samma sätt som stora privata företag. Låt idrottsföreningarna sälja sina bullar och sin korv, ge dem utrymme att bedriva sin verksamhet och se till att stärka föreningsbidragen så att alla föräldrar har råd att låta sina barn vara med!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

One thought on “Ge föreningsidrotten rättvisa förutsättningar

  1. Bra skrivet. Nu har dock föreningståget gällande hallidrotten i Stockholm lämnar Alliansperrongen. Endast fotbollen finns snart kvar som enda alternativ. Sitter själv som Ordförande i en av dessa Hallföreningar. 2 frågor jagar en året runt. 1. Kommer vi få tider nästa år för våra lag eller måste vi lägga ned. 2. Ekonomin. Allt utövande av sport eller idrott från 6 år till 20 kostar pengar för att kommunen och olika förbunden vill ha in pengar. Har sett mängder med fall där barns föräldrar ej har råd ens med några hundralappar i medlemsavgift. Skall man säga nej då?? Nä.. I vår förening har vi den lägsta avgifterna av alla i vår sport. Bara för att så många som möjligt skall kunna ha råd att leka och spela. Blir det ändå problem löser bi detta på något sätt OM vi bet att det finns halltider. Vi gör inte som en del andra och trycker in 40-50 barn på en hallyta. Då faller ide’n med utövandet. Bidragsformerna och stöden är få och svåra att få loss om man inte har riktiga experter inom sin förening. Till sist en annan berättigad anledning till tillbaka gången är att det är så otacksamt att jobba Ideellt här i Stockholm så få är villoga att ställa upp och vad gör man då???

Kommentarer inaktiverade.