Möjliggör sveriges första kvinnliga konstnärshem: Hertha Hillfon

Igår rapporterade Kulturnytt om att vi, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överrens om att vid en valseger försöka köpa Hertha Hillfons bostad och ateljé. Vi hoppas att det ska bli ett viktigt lokalt kulturcentrum så att så många som möjligt får ta del av denna fantastiska oas i Mälarhöjden.

Det är omöjligt att inte beröras när man kommer till Hertha Hillfons hem och arbetsplats. Både byggnaderna och trädgården har en sagolik aura. Hertha Hillfon var nydanare av keramisk friskulptur och hennes verk finns att beskåda på bl.a. Garnisonen, Berwaldhallen, Filmstaden i Råsunda och i Rinkeby. Hennes skulpturer av Astrid Lindgren, varav en står utanför Junibacken, upplevs nästan som verkliga.

IMG_4504.JPG

Hertha Hillfons hem och ateljé är värt att bevara för att det är ett kulturarv. Men det går inte att blunda för att det också skulle bli Sveriges första bevarade kvinnliga konstnärshem. Vi har ett antal bevarade konstnärshem från manliga konstnärer och det är hög tid att ge en kvinnlig konstnär samma erkännande. Tyvärr verkar det inte som att Folkpartiet och den borgerliga majoriteten kommer att ta den här chansen utan Madeleine Sjöstedt försöker i p1 glida undan frågan och hänvisar till förvaltningen.

Det verkar som att enda chansen att bevara Hertha Hillfons hem och ateljé som ett konstnärshem som stockholmare och besökare kan ta del av i framtiden är ett majoritetsskifte i stadshuset.

 

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad