I Stockholm ska ingen ung lämnas utanför

Den senaste tiden har det varit stort fokus kring vårt arbete med ”unga utanför”. Under den tidigare majoritetens styre så ökade antalet unga som hamnat i sysslolöshet, vilket innefattar de som saknar känd sysselsättning, alltså varken studerar eller arbetar. Ju längre tid en befinner sig i den situationen desto svårare blir det att ta sig in på arbetsmarknaden.

Vi har valt att prioritera och utöka den uppsökande verksamheten som våra jobbtorg bedriver till att omfatta alla unga upp till 29 år som saknar känd sysselsättning. Två nya Jobbtorg ung är på gång att startas upp i södra delarna av Stockholm så att fler ungdomar får tillgång till hela stadens verktygslåda, med allt från studie och yrkesvägledning, coaching, stöd att söka arbete och studieförberedelse till ungdomsanställningar i kommunen.

Här om dagen var jag med i P4 och kommenterade vårt uppsökande arbete, då speciellt riktat mot unga kvinnor. Det är oerhört viktigt att ha alltid ha en genusanalys av det arbete som staden gör. Avsaknaden av en genusanalys gör att risken är stor att just att unga kvinnor glöms bort då de generellt inte är lika utagerande och ”synliga” som de unga männen.

För den nya politiska majoriteten är genusanalysen prioriterad i hela stadens arbete och vi har utökat det riktade uppsökande arbetet mot just kvinnor. För att nå dem som vi inte möter på torg och andra öppna mötesplatser ser vi det som en grundförutsättning att samarbeta med den ideella sektorn som ofta redan har ett etablerat kontaktnät. Vi har därför nyligen tecknat ett IOP-avtal med Internationella bekantskaper vilket innebär att Svenska med baby och Stockholms stad blir partners. Det är ett bra exempel på hur staden och den ideella sektorn tillsammans kan arbeta för att komma i kontakt med fler kvinnor som har svag anknytning till arbetsmarknaden.

I förra veckan besökte jag Svenska med baby när de hade kick-off i Skogås. Även DN var där och uppmärksammade tillställningen.
Emilia- Svenska med baby
Vi gick till val på att införa en 90-dagars garanti där alla unga i Stockholm som är arbetslösa ska ges stöd att komma tillbaka till utbildning, praktik eller till ett jobb inom 90 dagar efter att de kommit i kontakt med våra Jobbtorg och hittills i år har 385 arbetslösa unga fått en anställning via våra kommunala visstidsanställningar. På så vis får dessa individer möjligheten att ta första steget in på arbetsmarknaden med den erfarenhet och de referenser som ett eget arbete ger.

Den uppsökande verksamheten är ett utvecklingsområde som vi kommer ha stort fokus på fram över, för i Stockholm ska ingen ung lämnas i utanförskap!

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad