1 maj, för ett Stockholm som håller samman

Imorgon är jag inbjuden att första maj-tala i Kärrtorp. Det känns fint och viktigt att få fira första maj på den plats där människor för ett par år sedan samlades, enades, för att tillsammans ta avstånd mot de allt mer påtagliga rasistiska och högerextrema uttryck som växt sig starkare i vår stad.

Jag närvarade vid en av demonstrationerna och känner fortfarande både stolthet och ödmjukhet över det engagemang och den solidaritet som uppvisades. Vi ska aldrig acceptera rasistiska mobbar på våra gator. Inte då, inte nu.

Vi har på många sätt haft ett turbulent år bakom oss. I världen, i Sverige och i Stockholm. Fler människor än någonsin tidigare befinner sig på flykt världen, något som blev allt mer påtagligt nu i höstas. Jag är imponerad över styrkan i vårt civilsamhälle, över de tusentals volontärer som välkomnat människor på centralstationen, och över de hundratals nya initiativ som startats, inom allt från vänskapsmatchning och idrottsaktiviteter för ensamkommande till yrkesmentorskap. Ja, bostadsbristen är ett problem, den ökade ekonomiska segregationen i vår stad är ett problem. Att människor diskrimineras på arbetsmarknaden är ett problem. Men, det är inte problem som uppstått på grund av flyktingsituationen

Den ökade ojämlikheten i Stockholm är på många sätt en del av ett globalt fenomen av ökade inkomstklyftor, medvetet och starkt påeldad av borgerlig politik. Ytterst hotas den sociala hållbarheten. Det handlar om rättvisa, om att oavsett var i staden du bor och växer upp ska du ha tillgång till goda stadskvaliteter och lika livschanser som andra.

Bland det första vi gjorde efter maktskiftet var att tillsätta en Kommission för ett socialt hållbart Stockholm. Deras uppgift är att, tillsammans med forskare, titta på just skillnaderna i levnadsvillkor i staden och komma med nya förslag på hur vi kan bygga en mer jämlik stad. Det är ett långsiktigt arbete som ska genomsyra hela staden. Att få leda den politiska referensgruppen inom kommissionen är ett privilegium. För jag är helt övertygad om att politik gör skillnad.

Vi har lagt om politiken i staden. Gjort investeringar i skola, jobb och bostäder och det börjar få effekt. Vi har satt stopp för utförsäljningarna av allmännyttans hyresrätter. Vi satsar istället på att bygga bort bostadsbristen och Stockholm bygger som aldrig förr.

Därför väljer jag imorgon att demonstrera för ett ökat bostadsbyggande och ett mer jämlikt Stockholm, ett Stockholm som håller samman.

Jag hoppas att vi ses i Kärrtorp kl. 11.00

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad