Efter Trump

Idag känns det mörkt. Jag insåg efter Brexit att detta var ett reellt scenario, men att så många miljoner människor  är beredda att stödja, eller i alla fall bortse ifrån, rasism och sexism gör ändå ont.

Snabbanalyserna är många. Jag har också några. Jag är övertygad om att den brutala ojämlikheten som vuxit fram i USA och i stora delar av Europa är en viktig förklaring till att populister som Donald Trump (eller Marine Le Pen eller Nigel Farage eller Jimmie Åkesson) kan vinna så stort stöd. Det behövs ett tydligt alternativ som skapar framtidshopp hos människor från många olika samhällsgrupper samtidigt. Jag tror att en bra början är konkreta åtgärder för att minska klyftorna och bygga ett samhälle som håller ihop. Inte helt otippat precis det vi gör i Stockholm just nu.

Det räcker dock inte att fortsätta göra vad vi redan gör. För som sagt, även i Sverige växer fortfarande stödet för Sverigedemokraterna, som jag ser som motsvarigheten till Trump. Därmed är det tydligt att vi behöver arbeta ännu hårdare för att visa att en annan framtid är möjlig. En framtid som innebär trygghet och positiv utveckling. Trots oron jag känner över att vi nu har en person med tydligt rasistiska och sexistiska åsikter som president i USA är jag helt övertygad om att det går att vända utvecklingen och skapa en bättre framtid. Det är dock något vi måste göra tillsammans.

Jag har sett många andra med samma uppmaning men jag är övertygad om att det inte finns något annat sätt, det är nu kanske viktigare än någonsin att vi organiserar oss. ”Don’t panic – organize” måste bli mer än en klyscha igen. Vi måste lyckas med att hålla samman våra samhällen och hejda stödet för populister. Och vi måste få med fler i det arbetet. Vill du vara med i kampen för ett sammanhållet samhälle? Gå med i Socialdemokraterna nu. Du behövs!

Har du idéer om hur vi tillsammans skapar framtidshopp och ett mer jämlikt? Hör gärna av dig till mig med dina tankar på facebook,  twitter Bjuggren eller via mail till emilia.bjuggren@stockholm.se.

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad