Oslo- inspirerar till ett vinterstockholm

För ett par dagar sedan besökte jag Oslo för att träffa min norska kollega Rina Mariann och höra mer om deras idrottssatsningar och då i synnerhet skidåkningen.

Norge är en unik skidnation vars resultat vi nu kunnat skåda under skid-VM. Vare sig Oslo eller Stockholm kan idag förlita sig på kalla, snötäckta vintrar och där har kommunerna en utmaning i att se till att skapa förutsättningar för skidåkningen även i framtiden. Oslo har ett brett utbud av skidanläggningar där Holmenkollen och Skullerud erbjuder fantastiska skidspår. De är dessutom belägna så att en enkelt kan transportera sig dit med kollektivtrafiken vilket gör de mer tillgängliga för Oslos befolkning.

Det var fint att se hur dessa idrottsområden även används som sociala mötesplatser där människor från olika delar av staden möts för att motionera. Erfarna och oerfarna skidåkare på samma ställe, och det var fantastisk att se alla de barn och unga från hela staden som lekte runt på sina skidor med hjälp av de engagerade skidföreningarna. Många av dessa barn skulle antagligen inte komma i kontakt med skidsporten om de inte fick låna skidor och få hjälp av erfarna skidåkare. På samma sätt är det i Stockholm fantastiskt att besöka ”Alla på snö”, en dag då ett antal skolklasser får kostnadsfri tillgång till utrustning, snö och vägledning för att utforska snöglädje. Det inspirerar mig till att fortsätta utveckla Stockholm till en än bättre vinterstad.

Under mandatperioden har vi anslagit en extra idrottsmiljard för att satsa på en ökad tillgång till idrotten och vi arbetar hårt för att få till ett konstsnösspår här i Stockholm. Min ambition är att vi innan nästa val ska lägga en ny sträcka i Ågesta som skapar bättre förutsättningar för stockholmare att utöva längdskidåkning. Så att våra Vasaloppsåkare i större utsträckning kan förbereda sig på hemmaplan.

Annonser

Published by

emiliabjuggren

Arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad