Mirja Räihä: Rekord igen!

Det är höst i luften och vi tvingas än en gång att lämna sommaren bakom oss. Fullt fokus på att blicka framåt då vi i stadshuset just nu arbetar intensivt och hårt med nästkommande års budget. Men, jag vill ändå inte släppa sommaren riktigt än. Jag vill återigen blicka tillbaka på en av de stora satsningar vi gör inom arbetsmarknadsområdet; sommarjobben!

När vi nu efter sommaren summerar kan vi se att antalet ungdomar 16-19 år som fått ett sommarjobb i stadens regi 2017 återigen slagit rekord. 8500 ungdomar fick ett sommarjobb genom Stockholms stad vilket är över 300 fler än 2016. Flest sommarjobb skapades i stadsdelarna Rinkeby/Kista, Spånga/Tensta och Enskede/Årsta/Vantör.

Vi vet hur viktigt det första jobbet är för ett steg in på arbetsmarknaden för unga, att en börjar bygga erfarenheter och får testa på olika yrken. Många unga har hittat sommarjobb på egen hand på grund av den positiva utvecklingen på Stockholms arbetsmarknad. Sedan slutet av 2014 har ungdomsarbetslösheten i Stockholm gått ner med runt 30 procent.  Det är väldigt positivt. Men, den politiska prioriteringen att kunna erbjuda fler unga ett jobb för varje sommar kvarstår.

Så nästa sommar höjer vi ambitionerna ytterligare!

Mirja Räihä, vikarierande arbetsmarknadsborgarråd

Publicerat av

emiliabjuggren

Oppositionsborgarråd i Stockholm