Mirja Räihä: Rekord igen!

Det är höst i luften och vi tvingas än en gång att lämna sommaren bakom oss. Fullt fokus på att blicka framåt då vi i stadshuset just nu arbetar intensivt och hårt med nästkommande års budget. Men, jag vill ändå inte släppa sommaren riktigt än. Jag vill återigen blicka tillbaka på en av de stora satsningar vi gör inom arbetsmarknadsområdet; sommarjobben!

När vi nu efter sommaren summerar kan vi se att antalet ungdomar 16-19 år som fått ett sommarjobb i stadens regi 2017 återigen slagit rekord. 8500 ungdomar fick ett sommarjobb genom Stockholms stad vilket är över 300 fler än 2016. Flest sommarjobb skapades i stadsdelarna Rinkeby/Kista, Spånga/Tensta och Enskede/Årsta/Vantör.

Vi vet hur viktigt det första jobbet är för ett steg in på arbetsmarknaden för unga, att en börjar bygga erfarenheter och får testa på olika yrken. Många unga har hittat sommarjobb på egen hand på grund av den positiva utvecklingen på Stockholms arbetsmarknad. Sedan slutet av 2014 har ungdomsarbetslösheten i Stockholm gått ner med runt 30 procent.  Det är väldigt positivt. Men, den politiska prioriteringen att kunna erbjuda fler unga ett jobb för varje sommar kvarstår.

Så nästa sommar höjer vi ambitionerna ytterligare!

Mirja Räihä, vikarierande arbetsmarknadsborgarråd
Annonser

Mirja Räihä: Nya rollen och kampen mellan Sverige och Finland

Jag har nu påbörjat min fjärde vecka som vikarierande borgarråd för arbetsmarknads- och idrottsfrågorna i Stockholm. Emilia har gjort ett fantastiskt arbete och jag ser fram emot de kommande månaderna då jag får möjlighet att förvalta detta.

Det är en positiv tid att gå in som borgarråd, arbetslösheten har inte varit så låg som nu på ett decennium och bland unga har den sjunkit med en tredjedel hittills den här mandatperioden. Jag ser det som mitt viktigaste uppdrag att fortsätta jobba för en arbetsmarknad för alla och verka för att sänka trösklarna för att öka tillgången till en jämlik idrott.

Vikariatet kunde knappt ha startat bättre då jag förra helgen fick äran att vara med och inviga anrika Finnkampen. Som sverigefinländare och representant för Stockholm var detta en härlig upplevelse. Jag får väl säga grattis Sverige då som tog hem segern i både dam- och herrklassen trots att hjärtat klappar lite extra för Finland.

 

Finnkampen är en av världens största och mest levande landskamper inom friidrotten och stora evenemang likt detta är inte enbart positivt då det gör Stockholm till en attraktiv stad att besöka och leva i, det är också en inspiration för de tävlande, publiken och alla våra barn- och unga som får möjlighet att se både Sveriges och Finlands många duktiga friidrottare.

Vår ambition är att fler barn och unga ska hitta till idrotten, och där är evenemang likt detta viktigt. Det ska skapa ett mervärde för stockholmarna och inspirera till en mer aktiv fritid och jag hoppas att Stockholms stadion fortsatt får agera värd för kommande Finnkamper!

Mirja Räihä, vikarierande idrottsborgarråd

En urstark arbetsmarknad för alla

Här om dagen när jag satt och lyssnade på Sveriges radio dök det här  inslaget upp vilket påminde mig om vilken stark arbetsmarknad Sverige har idag. Nationellt spår arbetsförmedlingen att sysselsättningen fortsatt kommer att stiga och arbetslösheten minska under det här året. Dessutom ser det ut som att gapet mellan inrikes födda och utrikes födda kommer att minska!

I Stockholm har vi arbetat hårt med att driva en aktiv arbetsmarknadspolitik, för att minska arbetslösheten. Genom en stark konjunktur tillsammans med våra stora satsningar på bland annat vuxenutbildningen, traineejobb, Stockholmsjobb och sommarjobb har vi lyckats få ner arbetslösheten på nivåer den inte varit på sedan innan finanskrisen 2008.

Antal hushåll som är beroende av ekonomiskt bistånd har under den här mandatperioden minskat, framförallt på Järvafältet och genom våra satsningar på Stockholms unga har ungdomsarbetslösheten också minskat kraftigt. På bara tre år har ungdomsarbetslösheten på Järva gått ner med hela 25 procent!

Det räcker inte att det går bra för Stockholm generellt, vi politiker måste säkerställa att utvecklingen når stadsdelar med större utmaningar och det arbetet pågår oförtrutet. Då jag själv är uppvuxen i Tensta känner jag varmt för hela Järvaområdet och jag har under min tid i stadshuset besökt området regelbundet för att delta i möten och medborgardialoger om hur vi kan utveckla staden så att tudelningen minskar och jämlikheten ökar. För vi socialdemokrater vet att jämlika samhällen är bättre samhällen.

 

Detta kommer vi bland annat att diskutera på söndag när jag besöker Järva politikervecka för att sitta i en politikerpanel. Ämnet är integration och mediebilden av utsatta områden. Debatten börjar kl. 17.00, är på Spånga IP och jag hoppas vi ses då!

Ett samlat grepp om unga utanför

Om någon råkar ha missat denna nyhet (exempelvis för att ni var lediga på Kristi Himmelsfärd och inte hade full koll på medierna då den publicerades) om att vi tagit ett nytt program för att bryta ungas utanförskap i Stockholm så kommer här en länk för lite fredagsläsning.

I mitt Stockholm får vi aldrig ge upp om unga personer, varken de som brukar kallas hemmasittare eller de som hamnat snett. Ingen ung ska behöva börja sitt vuxenliv utanför, det är en av mina viktigaste politiska prioriteringar. Att arbeta eller studera är så mycket mer än att ha en sysselsättning på dagarna. Det innebär chansen till självständighet och egen försörjning. Det innebär chansen att växa som person och få ett socialt sammanhang.

Det är mycket glädjande att kunna konstatera att ungdomsarbetslösheten gått ner med ungefär en tredjedel. Den glädjande trenden har även nått mer socioekonomiskt utsatta delar av staden. Arbetet med unga utanför kommer alltid vara aktuellt och programmet är en viktig del för fortsättningen.

Våra ambitioner är höga, för ingenting annat duger i ett Stockholm för alla.

Trevlig helg!

Tummen upp för regeringens satsning på idrott

I januari var jag lite frustrerad. Frustrerad på regeringen. Frustrerad över att de inte öppnade upp för fler idrottstimmar i skolan. Så jag skrev då denna debattartikel om hur vi måste ge alla barn samma chans till rörelse och motion. En uppmaning till Gustaf Fridolin och regeringen att se till så att daglig fysisk aktivitet blev verklighet.

Som idrottsborgarråd har jag sneglat en del på Malmö och deras projekt med Brunkeflomodellen där elever har fysisk aktivitet varje dag. Resultaten från Malmö och flera andra viktiga forskningsrapporter bekräftar det vi redan vet. Vikten av daglig rörelse och motion. Vi vet att idrott stärker individens välmående såväl som samhällets gemensamma folkhälsa.

Jag välkomnar därför regeringens satsning på att utöka idrottsundervisningen med 100 timmar. Det visar att vi har en regering som  förstår idrottens betydelse för individen.

Om vi dessutom kan stärka möjligheterna för idrottsföreningar att möta barn och unga i skolan och på fritidshemmen då har vi kommit en bra bit på vägen att sänka trösklarna  för många barn att delta i idrottsaktiviteter. För att satsa på idrott är en vinst både för den enskilda och för samhället.

Kyligt väder men glädjefylld vecka

Veckan har varit blåsig och kall. Snöflingorna har vid ett flertal tillfällen gjort oss påminda om att inte ta våren för given. Jag kommer rent vädermässigt att snabbt lägga denna vecka bakom mig. Men! Som en positiv och varm ljusglimt avslutar jag denna vecka med att blicka tillbaka på veckans alla invigningar. Jag inledde veckan i måndags med att åka till Vällingby för att inviga Grimstahallen. Omgiven av Grimstasskolans elever så genomförde vi gemensamt den officiella invigningen av hallen. Ett efterlängtat tillskott för områdets föreningsliv som också kommer kunna nyttja hallen på eftermiddagar och kvällar.

Det bar i torsdags vidare till Gärdesskolan. Där hade jag äran att tillsammans med de eleverna inviga den nya konstgräsplanen. Även den tillgänglig för så väl föreningsliv som skolans elever. Där emellan hann jag dessutom med en sväng till strömmen för att släppa ut 10.000 öringar. Detta för att öka möjligheterna att fiska mitt i stan, men också för att uppmärksamma vikten av ett hållbart fiske.

Våren har aldrig varit mer efterlängtad än nu. Till dess bjuder jag på dessa bilder då vi skapar bättre förutsättningar för stadens idrottsliv.

(Rubrikbilden är tagen av Fortum)

Tillsammans skapar vi fler möjligheter

Jag välkomnar arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked om nya åtgärder för arbetsförmedlingens verksamhet.

Beskeden innebär bland annat att kommunerna framöver kommer att ha en större delaktighet i arbetsförmedlingens insatser samt att arbetsförmedlingen i större utsträckning kommer att lokaliseras till områden med större utmaningar, vilket vi i Stockholm vet ger positiva resultat. I Stockholm har vi den senaste tiden sett både minskad ungdomsarbetslöshet och minskade grupper i behov av ekonomiskt bistånd.

Antalet hushåll som är beroende av ekonomiskt bistånd i Stockholms yttre förorter minskar stadigt. Vi kan se att i exempelvis Spånga-Tensta och Hässelby-Vällingby blir trendbrottet extra tydligt i och med att Stadshuset fick ett nytt politiskt styre efter valet 2014. Det visar att en arbetsmarknadspolitik som tror på varje individs förmåga verkligen gör skillnad.

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholm har bland annat satsat på fler så kallade Stockholmsjobb (kommunala visstidsanställningar) för personer som varit arbetslösa en längre tid. Även gällande antalet unga som erbjuds sommarjobb i kommunal regi har ambitionerna höjts rejält, över 10 000 unga stockholmare har erbjudits sommarjobb de senaste åren.

När vi nu ser att exempelvis ungdomsarbetslösheten gått ner kraftigt de senaste två åren är det extra glädjande att den utvecklingen även når våra ytterstadsområden. Det räcker inte att det går bra för Stockholm generellt, vi måste säkerställa att utvecklingen når stadsdelar med större utmaningar och det arbetet pågår oförtrutet.

Jobbtorgens arbete har varit en förutsättning för denna positiva utveckling. Och i exempelvis Skärholmen, där Jobbtorget har kompletterats med ett särskilt Jobbtorg  för unga  och man har ett nära samarbete med såväl civilsamhälle som Arbetsförmedlingen ser vi än tydligare positiva effekter och minskad arbetslöshet.

Stockholm är i en högkonjunktur men det är också tydligt att den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken ger effekt. Nu står vi redo att möta upp myndigheten och fortsätta med detta viktiga arbete.

För att alla ska få chansen till egen försörjning måste samarbetet mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen bli bättre för de som står allra längst ifrån ett arbete. Tillsammans kan vi med en aktiv arbetsmarknadspolitik öka sysselsättningen över hela staden!

 

Sysselsättningsgraden är nu den högsta som någonsin uppmätts i EU

I samband med regeringens presentation av vårbudgeten konstaterades att sysselsättningsgraden slår nya rekord. Antalet arbetslösa personer minskar för varje år och prognosen ser fortsatt positiv ut. Sysselsättningsgraden i Sverige är nu den högsta som någonsin uppmätts i EU!

I Stockholm ser vi samma positiva utveckling där ungdomsarbetslösheten i vissa stadsdelar har halverats.

När den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholm tillträdde efter valet 2014 ändrade vi fokus på arbetsmarknadspolitiken. Vi vet att vi behöver en politik som rustar människor för en modern arbetsmarknad. Där vi skapar möjligheter för vidareutbildning och omskolning för att vi vet att det är det enda hållbara.

Under alliansen tid vid makten försvårade de  för personer som ville utbilda sig. Deras komvuxpolitik i Stockholm stängde dörrarna till vuxenutbildning för de som ville komplettera färdiga gymnasiebetyg. De prioriterade skattesänkningar framför att exempelvis bygga ut yrkesvux, vilket stängde dörrarna för många som sökte utbildningar.

Den nuvarande majoriteten väljer istället att investera i kunskap oavsett om det handlar om utbildning eller arbete och idag får alla som är behöriga en plats på Komvux. Vi har dessutom sett till att anställa fler i Stockholmsjobb och kommunala sommarjobb.

Att nyanländas kunskaper tas tillvara är en viktig byggsten på en fungerande arbetsmarknad. Genom att också erbjuda SFI kombinerat med en yrkesutbildning underlättar vi för många nya stockholmare att snabbt få ett arbete.

I går hade jag äran att dela ut examensnålar till 41 nyblivna undersköterskor som deltagit i vår satsning Järvapiloterna. Nyanlända eller personer som stått utanför arbetsmarknaden under lång tid, utbildas under ett år i svenska språket och ett specifikt yrke, i det här fallet undersköterska. Hela 85 procent hade ett påskrivet anställningsavtal när utbildningen avslutades!

Jag vet att de här nyexaminerade undersköterskorna kommer att göra stor skillnad för människor som behöver det, på våra äldreboenden, inom hemtjänsten och på andra vårdinrättningar. Mycket arbetsplatsförlagd tid tillsammans med en yrkesutbildning gör Järvapiloterna till ett föredöme och det har varit en ära att få vara med på deras ceremoni.

Den positiva utvecklingen vi ser på Sveriges och Stockholms arbetsmarknad just nu beror inte enbart på god konjunktur. Det handlar om politisk vilja. Att våga satsa på matchningen mellan arbetsgivarna och de arbetssökande. För det finns tydliga skillnader mellan socialdemokratisk och borgerlig politik, och det vi ser nu är resultatet av en politik som tror på varje individ: fler personer i sysselsättning och en stadigt sjunkande arbetslöshet.

Idrottsmiljon till öppen verksamhet

Flertalet av stadens idrottsföreningar visar hur idrott kan vara så mycket mer än flås, svett och styrka. Idrotten har en fantastisk möjlighet att skapa gemenskap, tillit, samarbetsförmåga och har många gånger en viktig social roll i samhället.

En av de föreningarna är Djurgårdens IF och projektet Djurgårdsandan. I förra veckan beslutade vi i idrottsnämnden att bevilja de fortsatt stöd om totalt 996 000 kr för deras verksamhet med drive-in fotboll i Järvaområdet. Målet med drive in-fotbollen har varit att minska sociala spänningar och öka den lokala tryggheten. Idrott, i det här fallet fotboll, har varit metoden.

Drive in-fotbollen finns idag i Spånga, Tensta, Rinkeby och Kista. Det är en öppen verksamhet där alla alltid är välkomna, men det avsätts också tid som enbart är till för flickor som vill spela. En genomsnittlig vecka besöker cirka 600 ungdomar drive in-fotbollen i länet vilket visar att det är en populär och uppskattad verksamhet.

Djurgårdsandans fotbollssatsningar är en bra metod för att erbjuda meningsfull sysselsättning för unga de tider då otryggheten varit som störst. Det är glädjande att vi kan fortsätta stödja och fördjupa det arbetet så att fler barn och unga får möjlighet att idrotta och finna gemenskap.

Nytt idrottscentrum

Det är idrottsnämnd nästa vecka! Ett av besluten som jag ser extra mycket fram emot att klubba igenom är utredningsbeslutet kring det idrottscentrum som vi länge velat bygga i Bällsta.

Stockholm växer, och därför måste vi redan nu börja titta på hur vi i framtiden kan utforma de bästa lösningarna för Stockholms barn- och unga. Det handlar om framtida investeringar för idrottsstockholm.

Denna utredning som vi nu kommer ta beslut om omfattar en ny friidrottshall, en ishall och en dubbel idrottshall tillsammans med en konstgräsplan och en friidrottsplan. Jag vet att friidrotten i västerort behöver och länge har efterfrågat fler ytor där de kan utöva sin idrott och därför är min ambition att friidrottshallen och uteytorna för friidrott ska vara prioriterade.

Jag hoppas att vi kan få till den nya friidrottshallen så snart som möjligt, samtidigt vet jag att grundliga utredningar måste göras då det omfattar ett större idrottsområde. Men, när området står klart kommer det att bli en stor tillgång för skolor, föreningar och allmänheten som kommer kunna nyttja de olika idrottsanläggningarna.

Jag hoppas att Bällsta så småningom kommer bli ett viktigt centrum för friidrotten i Stockholm, att det ska bli det idrottscentrum för västra delen av staden som Sätra IP är för södra delen av staden. Därför ser jag fram emot att på tisdag slå klubban i bordet och starta resan mot Bällsta, Västerorts nya idrottscentrum.